Akupunkturbehandling af Søvnløshed: En Bro Mellem Traditionel Visdom og Moderne Medicin

Heyttu Klinik Søvnløshed

Kort historie om akupunktur og Traditionel Kinesisk Medicin

Traditionel kinesisk medicin (TKM eller TCM), med sine rødder i gammel filosofi, har plejet sundhed og helbredelse i over to årtusinder. Centralt for TKM er troen på Qi (vital energi), der cirkulerer gennem meridianer i kroppen og opretholder sundhed og vitalitet. Akupunktur, en af ​​nøgle behandlingformer ved TKM, involverer stikning af fine nåle på specifikke punkter (akupunkter) langs disse meridianer for at balancere Qi og dermed fremme heling.

Læs mere om Akupunktur

Hvad er søvnløshed

Søvnløshed, en udbredt søvnforstyrrelse, viser sig som vedvarende vanskeligheder med at falde i søvn, forblive i søvn eller opnå genoprettende søvn, hvilket fører til svækkelse i dagtimerne. Dens ætiologi er multifaktoriel, der involverer psykologiske, miljømæssige og fysiologiske faktorer. Stress, angst, livsstilsvaner og underliggende sundhedstilstande kan forstyrre den naturlige søvn-vågen-cyklus, hvilket bidrager til patologien af ​​søvnløshed. TCM opfatter søvnløshed som en disharmoni i balancen mellem Yin og Yang, ofte forbundet med forstyrrelser i hjerte-, lever- og miltmeridianerne, der påvirker sindet (Shen) og strømmen af ​​Qi.
Moderne medicin nærmer sig søvnløshed med en række behandlinger, herunder farmakologiske indgreb såsom benzodiazepiner og ikke-benzodiazepin hypnotika, og ikke-farmakologiske terapier såsom kognitiv adfærdsterapi (CBT) for søvnløshed. Disse behandlinger har til formål at forbedre søvnkvaliteten og -kvantiteten, men kan komme med bivirkninger eller kun tilbyde midlertidig lindring.

Læs mere om søvnløshed på Sundhed.dk

Updates af søvnløshed

IfølgeJournal of Family Practice

  • Søvnløshed er en særskilt lidelse, der er almindelig, men alligevel underkendt og underbehandlet i primærplejen.
  • Behandling af søvnløshed har vist sig at forbedre resultater, herunder reduceret risiko for at udvikle kardiovaskulære og psykiske lidelser.
  • Søvnløshed er påvirket af hjernens regulering af søvn og vågenhed, som gensidigt udelukker begivenheder.
  • Søvnløshed bør behandles som en særskilt tilstand, selv når den opstår med en komorbid diagnose såsom depression eller angst.
  • Klinikere bør implementere en multimodal tilgang til håndtering af søvnløshed, herunder ikke-farmakologiske indgreb og farmakologisk terapi (når det er indiceret).
  • Farmakologiske midler, der er godkendt af US Food and Drug Administration til søvnløshed omfatter benzodiazepinreceptoragonister (zolpidem, eszopiclon og zaleplon), lavdosis doxepin (tricyklisk antidepressiv), ramelteon (melatoninreceptoragonist) og dobbelte orexinreceptoragonister (DORA). , daridorexant, lemborexant og suvorexant).
  • I modsætning til andre farmakologiske midler hæmmer DORA’er vågenhed i stedet for at fremkalde sedation. Derudover har disse medikamenter ingen tegn på rebound-søvnløshed eller abstinenser og ringe eller intet misbrugspotentiale.
  • Daridorexant er den nyeste DORA, har en ideel halveringstid på 8 timer og har vist fortsat effekt over en 12-måneders periode.
  • Udvælgelse af farmakologiske midler bør baseres på patientens komorbide tilstande, behandlingsmål og præferencer og andre kliniske karakteristika.
Shaha, DP, Insomnia Management: En gennemgang og opdatering,J Fam Practice. 2023 jul; 72(6 Suppl): S31–S36.

Forskning i akupunktur for søvnløshed

Ny forskning slår bro mellem den gamle praksis med akupunktur med den videnskabelige forståelse af søvnløshed. Adskillige undersøgelser har vist akupunkturs effektivitet til at forbedre søvnkvaliteten og varigheden. En systematisk gennemgang og meta-analyse offentliggjort i “Journal of Alternative and Complementary Medicine” fandt, at akupunktur er en effektiv behandling for søvnløshed, der ofte viser forbedringer sammenlignelige med eller bedre end konventionel farmakoterapi, men uden de tilknyttede bivirkninger.
Mekanistisk menes akupunktur at modulere neurotransmitteraktivitet, såsom at øge serotoninniveauet, hvilket spiller en afgørende rolle i søvnreguleringen. Derudover kan akupunktur udøve sine virkninger ved at stimulere produktionen af ​​endogene opioider og derved fremkalde afslapning og søvn.
Kliniske forsøg tyder også på, at akupunktur kan behandle de grundlæggende årsager til søvnløshed ifølge TCM, såsom Qi-mangel og ubalance mellem Yin og Yang, og derved tilbyde en holistisk tilgang til behandling. For eksempel kan målretning af specifikke akupunkter berolige sindet (Shen) og harmonisere hjerte-, lever- og miltmeridianerne, hvilket fører til forbedrede søvnmønstre.

Søvnløshed efter iskæmisk slagtilfælde

Akupunktur ser ud til at være effektiv med hensyn til at forbedre søvnløshed, relateret livskvalitet og affektive symptomer for patienter med iskæmisk slagtilfælde.

Cao Y et al.Akupunktur for søvnløshed efter iskæmisk slagtilfælde: en blindet, randomiseret kontrolleret forsøg med assessor-deltager. Akupunktur Med. 2022 oktober;40(5):443-452.

Søvnløshed hos patienter med depression

I dette randomiserede kliniske forsøg med elektroakupunkturbehandling for søvnløshed hos patienter med depression, forbedredes søvnkvaliteten signifikant i elektroakupunkturgruppen sammenlignet med SA- eller kontrolgruppen i uge 8 og blev opretholdt i uge 32.

Yin et al.Effekt af elektroakupunktur på søvnløshed hos patienter med depression: et randomiseret klinisk forsøg. JAMA Netw åben. 1. juli 2022; 5(7): e2220563.

og mange flere…..

Konklusion

Syntesen af ​​TKM’s holistiske tilgang med moderne forskning i akupunktur for søvnløshed tilbyder lovende veje for dem, der søger alternativer til konventionelle behandlinger. Mens yderligere forskning er nødvendig for fuldt ud at belyse mekanismerne og optimere behandlingsprotokoller, repræsenterer akupunktur en værdifuld og effektiv mulighed for at håndtere søvnløshed, rodfæstet i århundreders tradition og understøttet af moderne videnskab. Som altid bør individer konsultere sundhedspersonale for at bestemme den mest passende behandlingsstrategi til deres specifikke behov.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

You may use these HTML tags and attributes: <a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>